Fonduen voor de toekomst: 7 tips om op een duurzamere manier van kaasfondue te genieten

Fonduen voor de toekomst: 7 tips om op een duurzamere manier van kaasfondue te genieten

Kaasfondue, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Traditioneel Zwitsers, geitenkaas met truffel, pittige boerenkaas… de variaties aan smakelijke kaasfondue recepten zijn dan ook eindeloos. Maar eerlijk is eerlijk, echt duurzaam is deze guilty pleasure van gesmolten kaas niet. Gelukkig zijn er een hoop manieren om op een bewustere manier van kaasfondue te genieten. Ze zijn ook nog eens makkelijk uit te voeren. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

1. Zachte kazen aan zet

De productie van melk heeft wat kaas betreft de grootste milieu-impact. Kaas waar de minste hoeveelheid melk voor nodig is, zoals zachte kaas, heeft dan ook de minste impact op het milieu. Voeg dus eens een zachte kaas zoals brie aan je fondue toe. Naast dat het heel lekker kan zijn, is het iets beter voor onze planeet dan wanneer je enkel harde kaas gebruikt.

2. Biologisch? Heel logisch!

Biologische kaas wordt geproduceerd op een manier die beter is voor het milieu en de koeien. De koeien die de melk leveren, grazen in de wei en krijgen geen antibiotica of hormonen. Ook wordt er geen kunstmest en pesticiden gebruikt. Dus ja: beter voor het milieu, de koeien en voor jou! Probeer dit recept voor biologische kaasfondue eens uit.

3. Less is more

Oké, we begrijpen het. Als je aan een kaasfonduepan vol smeuïge fondue denkt, dan worden je ogen groter dan je maag en haal je al snel te veel fonduekaas in huis. Maar door niet meer kaasfondue te maken dan nodig is, voorkom je voedselverspilling en denk je aan de planeet (en stiekem ook je taille). Lees daarom hier hoeveel fonduekaas je per persoon nodig hebt.

4. Van restjes naar rijkdom

Voordat je helemaal losgaat met het uitzoeken van de lekkerste dippers, kijk ook eens naar wat je al in je (koel)kast hebt liggen. De paprika die je gisteren tóch niet door de pasta hebt gedaan, is perfect te gebruiken als dipper. Oud brood weggooien? Zonde! Maak er heerlijke croutons voor in de fondue van. Echt waar, je kunt meer in de fondue dopen dan je misschien denkt.

5. Hands-on hygiëne

De fonduepan en vorken na gebruik in de vaatwasser doen? Lekker makkelijk, dat wel! Alleen gebruik je dan veel meer water dan wanneer je het even met de hand afwast. Dus handjes uit de mouwen en afwassen maar. Samen afwassen kan ook nog eens heel gezellig zijn. Win win.

6. De wereld van plantaardige smaken

Voor sommigen is het vloeken in de kerk, maar voor anderen is het een ideaal alternatief: vegan kaasfondue. Plantaardige kaasvervangers zorgen voor minder broeikasgasuitstoot en landgebruik. Bovendien kun je er heerlijke fondue mee maken. Of ga voor een alternatief met… noten! Probeer dit heerlijke vegan cashew fondue recept bijvoorbeeld eens uit. Wij waren – als echte cheese lovers - positief verrast.

7. Een koud kunstje

Waren je ogen toch groter dan je maag? Overgebleven kaasfondue hoef je zeker niet weg te gooien. Doe het in een luchtdicht bakje of een luchtdichte zak. In de vriezer kun je het ongeveer 3 maanden bewaren. Handig als je zelf kaassaus wilt maken of nog een keer gaat fonduen. Hoe vaker je van deze guilty pleasure kunt genieten, hoe beter.

Met deze tips kun jij genieten van een heerlijke kaasfondue, terwijl je gelijk iets goeds voor de aarde terugdoet. Want ja, alle kleine beetjes helpen. Heb je juist wel zin in die fondue van oude kaas, lekkere dippers die je nieuw koopt of wil je de fonduepan wel in de vaatwasser laten meedraaien? Even goede vrienden natuurlijk! Doe vooral wat goed voor jou voelt. In dat geval zijn er nog vele andere manieren om je steentje bij te dragen aan een betere wereld.