Met deze snijtechnieken snijd jij als een echte chefkok

Met deze snijtechnieken snijd jij als een echte chefkok

Van newbies tot ervaren sterrenkoks, voor iedereen geldt hetzelfde; een goed keukenmes is onmisbaar in de keuken. Keukenmessen bevatten namelijk de juiste eigenschappen om het snijden van een bepaald type voedsel extra makkelijk te maken. Zeker als je een goede snijtechniek toepast. Hieronder vind je er een paar voorbeelden. Zo kun jij elke snijklus aan, bespaar je veel bereidingstijd en heb je meer tijd over om van het eten te genieten. Yay!

Aangezien je het Koksmes en Sous Chef Mes voor elke snijtechniek en elk type voedsel kunt gebruiken, leggen we de snijtechnieken met deze messen uit.

Maar eerst… de juiste snijhouding!

Gebruik altijd een snijplank en ga recht voor de snijplank staan. Als je niet snijdt, leg je het mes van je af met de rug naar je toe. Zet bij de ‘rocking motion’ en ‘chopping’ snijmethode de vingers van je vrije hand – als een klauw – gekromd op het ingrediënt dat je wilt snijden. Zo gaat het mes veilig langs je knokkels tijdens het snijden. Oftewel: geen vingers op je snijplank én een perfecte begeleiding van het mes.

Snijtechniek 1: rocking motion

Keukenmes snijtechniek 1: rocking motion - BOSKA Food Tools

Zet de punt van het lemmet op de snijplank en duw het mes met een schommelede beweging door het ingrediënt heen. Til het mes weer op als je het naar je toe haalt – een gedeelte van het lemmet blijft altijd op de snijplank rusten – en herhaal deze bewegingen.

Snijtechniek 2: chopping

Keukenmes snijtechniek 2: chopping - BOSKA Food Tools

Een snijmethode die veel in Japan gebruikt wordt! Ook wel duwend snijden genoemd. Bij deze snijtechniek leg je het snijvlak op het midden van het ingrediënt. Vervolgens beweeg je het mes op en neer of in combinatie met een duwende beweging naar voren.

Snijtechniek 3: rocking chopping

Keukenmes snijtechniek 3: rocking chopping - BOSKA Food Tools

Deze snijtechniek wordt ook wel fijnhakken genoemd. Plaats de vingers van je vrije hand op de rug van het mes voor extra veiligheid en controle. Laat het mes vervolgens heen en weer wiegen – dit kan perfect door de kromming van het lemmet – zonder dat het mes de snijplank loslaat.

Snijtechniek 4: schillen en slicing

Keukenmes snijtechniek 4: schillen en slicing - BOSKA Food Tools

De meest bekende snijtechnieken die je met vrijwel elk type keukenmes kunt gebruiken is slicing. Hierbij beweeg je het mes heen en weer en duw je het tegelijkertijd voorzichtig naar beneden. Of gebruik een Groentemes om een ingrediënt eerst te schillen, om het vervolgens verder te snijden.

Ook niet onbelangrijk… zo houd je een koksmes goed vast

De meeste keukenmessen houd je tijdens het snijden eenvoudig aan het handvat vast. Het Koksmes en Sous Chef Mes kun je daarnaast ook nog met een “pinch grip” vasthouden. Pak hierbij de greep van het mes met de handpalm van je snijhand beet. Grijp met je duim en wijsvinger de bovenkant van het lemmet beet, net na de bolster. Op deze manier heb je direct contact met het lemmet en extra controle tijdens het snijden.